ALEXANDRU BEJAN ÎN PERICOL DE MOARTE !

Alexandru Bejan, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, a fost răpit în februarie din şcoală de doi ofiţeri KGB, potrivit site-ului moldova.org. Timp de şase ore a fost supus unor presiuni inimaginabile, fiind forțat să semneze un autodenunţ, după ce a fost acuzat că a trimis bilete de ameninţare unor grădiniţe din localite, fiind șantajat și cu o „expertiză grafologică” legată de acele scrisori. Băiatul în vârstă de 17 ani a fost amenințat că, în cazul în care nu-și va recunoaște „vina”, va fi dus la miliție, unde va fi bătut şi va fi închis timp de 16 ani. În iunie, elevul a fost condamnat de către autorităţile din Tiraspol la trei ani de închisoare sub acuzaţia de terorism, fără să înțeleagă măcar de ce i se întâmplă tocmai lui acest lucru. „În 2009, atunci când venisem din satul meu, Tocmagiu, în oraşul Tiraspol, la studii, am avut un singur incident. O cunoştinţă de-a mea s-a luat la bătaie cu un locuitor, iar eu am fost reţinut şi am depus mărturii, ulterior condamnat pentru «huliganism». Atât. Nu înţeleg de ce am figurat pe lista lor de suspecţi şi nici rezultatele expertizei lor n-o înţeleg pentru că n-am scris nicio scrisoare de ameninţare niciodată”, a explicat Alxandru.[1]

Un elev din Brăila a aflat de Alexandru și s-a mobilizat pentru a-l ajuta. Alin Cristea, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor din oraș, este singurul român care a luat până acum atitudine. El a sesizat până acum autorităţile din Republica Moldova, pe cele România și a formulat o petiţie on-line, la care a strâns, în 72 de ore, peste 160 de semnături.

ADRESĂ

Ambasadorilor statelor membre ale OSCE, acreditaţi în Republica Moldova
Reprezentanului Special al Preşedinţiei Irlandeze a OSCE pentru conflictul transnistrean
Inaltului Comisar pentru Minorităţi al OSCE
Misiunii O.S.C.E. în Republica Moldova
Expertului superior O.N.U. cu privire la drepturile omului în Transnistria
Secretarului General O.S.C.E.
Preşedintelui Republicii Moldova
Prim-ministrului Republicii Moldova
Preşedintelui Parlamentului al Republicii Moldova
Biroului pentru Reintegrare

Excelenţele Voastre,

Asociaţia „Lumina” a Pedagogilor Transnistreni din Republica Moldova este nevoită să apeleze la domniile Voastre pentru a împiedica organele administraţiei separatiste din regiunea transnistreană să distrugă viaţa, destinul elevului clasei a XII-a, din Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din or. Tiraspol, Alexandru Bejan, care este învinuit de terorism.
Prin aplicarea violenţei de către „organele de drept” din regiunea transnistreană, fiind lipsit de asistenţa unui avocat, tînărul a fost obligat să recunoască comiterea unei presupuse infracţiuni de terorism.
Este vizibil faptul că dovezile vinovăţiei acestui elev au fost obţinute prin falsificare şi metode inumane, cu grave încălcări ale legislaţiei Republicii Moldova, dar şi ale celor internaţionale, în condiţiile unor mari şi frecvente presiuni psihologice asupra lui şi a părinţilor dînsului.
Aceste fapte denotă esenţa regimului separatist, instaurat prin minciună şi violenţă de către forţele antinaţionale şi antidemocratice, dirijate din centrul fostului imperiu sovetic.

Totodată noi, pedagogii celor opt instituţii de învăţămînt, din regiunea transnistreană: Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din or.Tiraspol, Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din or. Bender, Liceul Teoretic „Evrica” din or. Râbniţa, Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare şi Sfînt” din or. Grigoriopol, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Dubăsari, gimnaziul-internat pentru copii orfani din or. Bender, gimnaziile din satele Corjova şi Roghi, raionul Dubăsari, care activează în baza grafiei latine şi a Curriculumului Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova, considerăm că ceea ce vor să înfăptuiască forţele secesioniste nu este întîmplător. Ei caută să demonstreze că în instituţiile sus-nominalizate elevii primesc o educaţie orientată spre violenţă. Această intenţie a lor noi o respingem cu vehemenţă. Considerăm că această acţiune este o nouă încercare a administraţiei separatiste de a compromite imaginea instituţiilor nominalizate şi de a descuraja populaţia locală, de a o lipsi de dorinţa de a-şi alege una din aceste instituţii pentru instruirea copiilor săi.

În realitate, modul de educaţie al elevilor noştri este unul îndreptat spre toleranţă, respect reciproc, valori naţionale şi europene. Administraţiile acestor instituţii şi profesorii suntem şi am fost deschişi pentru colaborarea cu succes pentru realizarea educaţiei şi instruirii de calitate. Drept dovadă serveşte şi faptul că în instituţile noastre se predau mai multe limbi străine, printre care, ca disciplină obligatorie şi limba rusă, pe care elevii noştri o cunosc la perfecţie, comunică în acesta la nivel avansat.

Este un fapt care merită să fie luat drept exemplu demn de urmat şi de pretinşii conducători ai „republicii moldoveneşti nistrene” (RMN), care au declarate oficiale trei limbi de stat, dar în realitate nu cunosc decât una – limba rusă. Ei îi forţează, folosind diferite metode, pe toţi locuitorii din stânga Nistrului, inclusiv pe localnici, să vorbească în limba rusă în mod obligatoriu, uitând de faptul că anume ei sunt aceia, care-s obligaţi să cunoască trei limbi: româna (dânşii o numesc moldovenească), rusa şi ucraineana.

Declaraţiile ostile anterioare ale aşa-zisului ministru al afacerilor externe al autoproclamatei „RMN”, Nina Ştanski, îndreptate contra acestor licee şi gimnazii, precum şi cazul acuzaţiilor nemotivate aduse elevului Liceului „Lucian Blaga” din oraşul Tiraspol, Alexandru Bejan, de terorism, vorbesc despre faptul că actuala conducere transnistreană, la indicaţiile Moscovei, continuă politica de lichidare a instituţiilor noastre de învăţămînt, folosind aceleaşi metode condamnabile ca şi predecesorii săi, pe care îi considerăm cu o mentalitate demodată şi lipsită totalmente de dorinţa de a progresa.

În contextul celor expuse, solicităm:
sprijinul Domniilor Voastre, folosind toate pârghiile posibile, pentru salvarea, în cazul dat, a liceanului Alexandru Bejan, de a nu permite întemniţarea acestuia în baza presupuselor probe, care au fost obţinute sub presiune, aplicând metode inadmisibile, precum şi salvarea de la dispariţie a liceelor şi gimnaziilor nominalizate. În modul acesta va fi salvat viitorul a mii de copii, care învaţă în instituţiile de învăţământ enumerate mai sus.

Domnilor ambasadori şi conducători ai Republicii Moldova,
Vă rog să primiţi respectul şi asigurările înaltei noastre consideraţiuni.

Preşedintele Asociaţiei „Lumina” a Pedagogilor Transnistreni din Republica Moldova

Eleonora Cercavschi
15 octombrie 2012

Sursa: http://www.art.emis.ro

Acest articol a fost publicat în ARTICOLE ŞI FOTOGRAFII ALE ALTORA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s