CODUL ETIC AL INDIENILOR AMERICANI

USOR DE CITIT – GREU DE URMAT, NU?

Codul etic al amerindienilor dupa care, daca ne-am ghida cu totii viata, Pamantul ar fi un loc rupt din rai.
 1. Trezeste-te impreuna cu Soarele si fa-ti rugaciunea. Roaga-te singur. Roaga-te des. Marele Spirit te va asculta, trebuie doar sa-I vorbesti.
 
 2. Fii tolerant cu cei care s-au pierdut pe cale. Ignoranta, Inselatoria, Mania, Invidia, Gelozia si Lacomia izvorasc din instrainarea de Suflet. Roaga-te pentru acesti oameni, ca si ei sa-si gaseasca indrumare.
 
 3. Cauta-te pe tine – prin tine. Nu lasa ca altii sa-ti impuna pe ce cale sa mergi. Este calea ta si doar tu mergi pe ea. Altii pot merge, eventual, alaturi de tine, insa nimeni altcineva nu poate sa traiasca viata ta.
 
 4. Poarta-te cu multa consideratie, cu oaspetii care iti intra in casa. Serveste-le mancarea cea mai gustoasa, da-le patul cel mai bun si onoreaza-i cu bunavointa si respect.
 
 5. Nu fura ce nu este al tau, nici de la alta persoana sau de la comunitate si nici  din natura. Daca nu ti-a fost oferit sau daca nu ai muncit pentru el, atunci nu-ti apartine.
 
 6. Respecta tot ce se afla de pe acest Pamant: oamenii, fiintele, plantele, tot ce este viu.
 
 7. Onoreaza gandurile, dorintele si cuvintele oamenilor cu care intri in contact. Niciodata sa nu-l intrerupi pe cel care vorbeste, sa nu razi de el si sa nu-i copiezi comportamentul in batjocura. Permite-i fiecarui om dreptul la exprimare personala.
 
 8. Nu-i vorbi niciodata de rau pe altii. Energia rautatii pe care o emiti catre  Univers va veni inapoi catre tine, multiplicata.
 
 9. Toti oamenii fac greseli. Si toate greselile pot fi iertate.
 
 10. Gandurile rele produc imbolnavirea mintii, a trupului si a spiritului. Practica Optimismul.
 
 11. Natura nu este aici, pentru noi, ci este Parte din noi. Toti facem parte din Familia Planetara.
 
 12. Copiii sunt semintele viitorului nostru. Planteaza iubirea in inimile lor si uda aceasta iubire, cu intelepciunea si lectiile vietii. Copiii au nevoie de spatiu ca sa creasca. Asigura-le acest spatiu.
 
 13. Evita sa ranesti inimile celorlalti, fii constient ca, ranind pe altul, otrava durerii se va intoarce inapoi la tine.
 
 14. Fii cinstit intotdeauna. Corectitudinea este un test de vointa in acest Univers.
 
 15. Toate sunt interconectate. Fii echilibrat. Activitatea fizica da forta mintii. Bogatia spirituala vindeca problemele emotionale.
 
 16. Ia decizii constiente, legate de cine intentionezi sa fii si cum intentionezi sa reactionezi. Asuma-ti responsabilitatea pentru propriile actiuni.
 
 17. Respecta spatiul personal al celorlalti. Nu te atinge de proprietatea altora, in special de obiectele de cult religios.Asa ceva este un lucru interzis.
 
 18. Fii cinstit cu tine insuti. Nu poti sa ingrijesti sau sa ajuti pe altul, daca intai nu te  ingrijesti si nu te ajuti pe tine insuti.
 
 19. Respecta alte credinte religioase. Nu le impune credinta ta.
 
 20. Imparte din ceea ce ai. Participa la lucrarea de Caritate.
Acest articol a fost publicat în FILOSOFIE ŞI PSIHOLOGIE, ŞTIINTA CULTURĂ CIVILIZAŢIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s