ESTE FURT INTELECTUAL SAU…?

ŞTIRI DE ULTIMA ORĂ: ESTE FURT INTELECTUAL SAU …?

Blogul Secretele Istoriei

Dragi Prieteni !

La 4 februarie 2011 pe Blogul Secretele Istoriei am  scris şi publicat articolul: Ion Druţă: Scrisoare din armată. Probabil că a trezit un mare interes, ca am primit un număr mare de felicitari şi comentarii, câteva din aceste chiar le-am publicat. Documentul pe care l-am pus la dispoziţia cititorului l-am depistat in AOSPRM, l-am tradus din limba rusă şi publicat pe blogul meu. 

Cu mare regret şi cu tot respectul faţă de domnul Constantin Tănase, redactor-şef alpublicaţiei ” Timpul”, trebuie să menţionez, că ieri, 12 februarie 2013, a apărut  în respectiva publicaţie articolul” O scrisoare inedită (din 1950) a soldatului Armatei sovietice Ion Druţă” avandu-l ca autor pe cunoscutul publicist si scriitor Constantin Tănase. În articolul cu pricina se menţionează,  că textul  se reproduce după “ scrisoarea în traducerea realizată de Rețeaua „Esențe”. Straniu, să ştie oare reţeaua aceasta unde se află arhiva de unde eu am depistat documentul ?Să ştie oare respectiva reţea, că în articolul meu am pus la dispoziţia  cititorului varianta originală (în limba rusă) a scrisorii, apoi traducerea ce-mi apartine în română? Să nu ştie oare Domnul Tănase Constantin, că fiecare articol, mai interesant sau mai puţin interesant, are până la urmă un autor? Să nu ştie maestrul Tănase, redactorul-şef al “Timpul”-ui, că dacă un text a fost publicat doi ani în urmă, apoi peste doi ani de la publicare, această informaţie nu mai este noutate pentru gazetari?

 Şi să ştiţi că mie-mi merge ! Anul trecut vre-o 5 portaluri şi 2 bloguri au publicat  câteva articole despre canibalism, dar “au uitat” să indice autorul… Să fie oare adevărat faptul, că dacă la un articol i se schimbă titlul şi primele 2-3 propoziţii, inseamnă că este alt articol?

De fapt, dacă o sumedenie de oameni respectabili, prin plagiat, au ajuns doftori în ştiinţe, inclusiv prim-ministru din România, de ce nu poate fi plagiat un articolaş cu un document de arhivă? Că nu vom mai sta cu toţii să roadem scaunele prin arhive…

Cu nedumerire, Alexandru Moraru (www.mazarini.wordpress.com)

Acest articol a fost publicat în CARICATURA ZILEI, ŞTIREA ZILEI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s