CEAUŞESCU A MURIT PENTRU BASARABIA ?!

De ce a fost omorât Ceauşescu? Conexiunea basarabeană

Nimic din ceea ce s-a spus până acum nu m-a convins ca explicaţie logică pentru executarea lui Nicolae Ceauşescu pe 25 decembrie 1989. Mascarada petrecută în cazarma din Târgovişte nu poate fi numită proces. Acuzaţiile în baza cărora Ceauşescu a fost executat sunt ridicole: genocid, subminarea economiei naţionale etc. Nicolae Ceauşescu a fost omorât pentru că trebuia să moară şi cred că decizia privind execuţia sa nu a fost luată la Bucureşti. Şi totuşi: de ce a trebuit să moară Nicolae Ceauşescu?

Există o succesiune a evenimentelor care mi-a atras atenţia. Nu reprezintă sub nici o formă o demonstraţie, sunt doar câteva evenimente care puse în succesiune dau un aer ciudat întregii afacerii. S-ar putea să nici nu existe vreo legătură între evenimente.

Pe 13 noiembrie 1989 Ceauşescu vorbea clar în Comitetul Politic Executiv al PCR despre Basarabia şi Pactul Ribbentrop-Molotov. Cu acelaşi prilej atrăgea atenţia asupra evenimentelor de la Chişinău din anul 1989 şi spunea că a cerut ca aceste evenimente să fie reflectate în presa românească (chiar ar fi necesară o cercetare pe presa comunistă din anul 1989 pentru a vedea în ce măsură şi cum era reflectată lupta naţională de la Chişinău). Stenograma în care Ceauşescu vorbea despre Basarabia a fost publicată deJurnalul Naţional. Se mai spune că la congresul PCR din noiembrie 1989 Ceauşescu a vorbit limpede despre Basarabia, dar nu am identificat nici o sursă credibilă pentru asta.

Pe 24 decembrie 1989 Congresul Deputaţilor Poporului ai URSS adopta declaraţia de condamnare a Pactului Ribbentrop Molotov. Textul acestei condamnări îl puteţi citi aici.  Se vorbeşte despreEstonia, Lituania şi Letonia – nici un cuvânt despre Basarabia sau Republica Sovietică SocialistăMoldova. Poeta Leonida Lari a încercat să introducă chestiunea Basarabiei în declaraţia finală, însă nu a avut succes.

Pe 25 decembrie 1989 Nicolae Ceauşescu era executat la Târgovişte.

Pentru a completa acest tablou ar mai fi nevoie de multe elemente. Ar trebui să aflăm ce şi cât ştia Gorbaciov despre cele întâmplate în România după 22 decembrie 1989, ar trebui văzut întregul tablou al disputei dintre România şi Uniunea Sovietică asupra Basarabiei. Nu pot spune că lui Nicolae Ceauşescu i s-a tras moartea de la Basarabia, însă este o pistă care merită investigată.

GEORGE DAMIAN

Sursa:www.george-damian.ro

Acest articol a fost publicat în DOCUMENTE, ISTORIA NOASTRĂ. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s