ADEVĂR CU CAPUL SPART ( DECLARAŢIA CUNOSCUTULUI ISTORIC VEACESLAV STĂVILĂ)

ADEVĂR CU CAPUL SPART ! (DECLARAŢIA CUNOSCUTULUI ISTORIC VEACESLAV STĂVILĂ )

                                     Declaraţie

ISTORICI MARI şi MICIÎn anul 2010 am făcut parte din Comisia Prezidenţială care s-a ocupat de studierea regimului sovietic de ocupaţie în Moldova pruto-nistreană. În cadrul acelei comisii, cu ajutorul documentelor, am stabilit că regimul sovieto-comunist a exterminat 235.000 de basarabeni, iar numărul total al celor deportaţi în Siberia a fost de 73.000 de persoane. Aici ţin să reamintesc că încă în anul 1991 am publicat un articol în care am anunţat că în vara lui 1941, trupele germano-naziste au omorât circa 20.000 de evrei basarabeni. Dacă comparăm cifrele de mai sus ajungem la concluzia că în Moldova de la est de Prut, comuniştii au exterminat de 10 ori mai mulţi oamenii decât naziştii… Anume această concluzie a iritat liderii Partidului Comunist din Moldova, inclusiv pe dl V. Voronin, preşedintele acestui partid, care afirmase în presă despre 500.000 de evrei exterminaţi, chipurile, de autorităţile române….

În loc să privească adevărul în faţă, din vara lui 2012, presa şovină rusă, inclusiv, deputata comunistă Ina Şupak, a instigat împotriva mea activiştii comunişti afirmând că sunt, chipurile, antisemit şi fascist. Mai mult, a fost creată o organizaţie cu denumirea „Moldova fără fascizm” pe care au folosit-o pentru a agita şi mai mult spiritele.

2 Exemple:

I) în primăvara lui 2013, sub pretextul că sunt chipurile, antisemit şi cică aş nega Holocaustul, deputata comunistă Ina Şupac a depus o cerere către postul public de televiziune – Moldova 1 prin care a solicitat să fie sistată emisiunea de istorie pentru copii pe care o conduceam (emisiunea„Prin Istorie spre Victorie”). Cu această ocazie, în presa de limbă rusă, a fost organizată o amplă campanie în care am fost catalogat, pe nedrept, drept antisemit şi fascist.

II) în noiembrie 2013, deputata comunistă Ina Şupak, a organizat manifestări de protest numite „antifasciste” în faţa televiziunii „Publika”, instigând iarăşi vorbitorii de limbă rusă împotriva mea sub pretextul că aş fi un antisemit, inducându-se ideia că sunt un fascist…

Instigările şi ura provocată împotriva mea timp de aproape 2 ani de către deputatul comunist Ina Şupak s-au transformat în atacuri fizice asupra mea, în ziua de Duminică, 19 ianuarie 2014.

În acea zi, la ora 12, m-am întâlnit cu cineva din cunoscuţii mei în cafeneaua „Green Hills” din centrul Chişinălui (bvd. Ştefan cel Mare, colţ cu strada M. Eminescu). Cam la 20 de metri în stânga mea am observat un grup gălăgios … Printre ei mai târziu am recunoscut pe cunoscutul activist comunist – Anatol Dubrovschi. Discutau un proiect de declaraţie cu referinţă la România ….

Cam pe la ora 13.15 şedinţa respectivă s-a încheiat şi activiştii comunişti au început să plece… În acel moment am observat că cineva dintre ei a început să mă fotografieze şi pentru că nu am dorit să fiu filmat am întors capul. Persoana respectivă a continuat, apropiindu-se de mine. Pentru a mă provoca să privesc la cameră a făcut referinţă la deputata comunistă Ina Şupac şi, pentru a mă jigni mi-a aruncat câteva cuvinte urâte în limba rusă adăugând că sunt „antisemit” şi „fascist”…. “и за это ты получишь в морду”(adică o să-mi dea un pumn în faţă)… Văzând că intenţionează să mă lovească am strigat chelnerilor să cheme poliţia… În acest moment, atacatorul mi-a răsucit cu putere mâna stângă, încercând să mă lovească cu piciorul. Făcând efort fizic mare am încercat să mă îndepărtez de el, reuşind să mă feresc de lovituri… Au intervenit mai mai multe persoane şi astfel atacatorul a fost scos afară din cafenea… La venirea poliţiei am depus o plângere şi, în consecinţă, s-a făcut proces-verbal asupra cazului.

Am apărut în faţa presei pentru a atenţiona opinia publică, că, în loc să recunoască crimele săvârşite de regimul sovieto-comunist, regim care, în acest teritoriu, a ucis de 10 ori mai mulţi oameni decât regimul germano-nazist,

liderii PCRM, în frunte cu deputata comunistă Ina Şupac, instigă activiştii proprii şi populaţia de limbă rusă din Republica Moldova împotriva mea şi a altor istorici care reflectă ocupaţia sovietică obiectiv, în baza faptelor de arhivă. Drept urmare a acestei propagande, Duminică, 19 ianuarie 2014, am fost agresat fizic, chiar în centrul Chişinăului de către un activist comunist.

Mă adresez către colegii mei de breaslă, către toată intelectualitate de bună credinţă din Republica Moldova, să ia atitudine şi să condamne liderii comunişti care, prin diverse căi, promovează ura împotriva cetăţenilor care nu împărtăşesc ideologia PCRM.

Cer conducerii PCRM şi personal deputatei comuniste Ina Şupac să înceteze cu activităţile care instigă la ură, să se desolidarizeze public de acei activişti care au trecut la acţiuni de agresare fizică a cetăţenilor care au altă opinie.

21 ianuarie 2014, Veaceslav Stavilă, doctor în ştiinţe istorice

Acest articol a fost publicat în DOCUMENTE, ISTORIA NOASTRĂ, ŞTIREA ZILEI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s