JUSTIŢIARUL DE FIER- EUGEN ALIMĂNESCU

Un nume, un om, un mit… Eugen Alimanescu

AlimanescuEugen_art-emisAmerica l-a avut pe Elliot Ness, incoruptibilul justițiar al cărui nume se leagă iremediabil de căderea temutului Al Capone. Italia l-a avut pe Cesare Mori, nemilosul prefect fascist care a condus, la ordinele lui Benito Mussolini, cea mai de succes campanie antimafiotă din istorie. Circa două decenii mai târziu, în România celui de Al Doilea Război Mondial, se năștea un alt nume de legendă în lupta contra crimei și a infracționalității. Un personaj la fel de controversat precum cei doi celebri precursori ai săi, un justițiar al cărui nume s-a vrut șters pentru totdeauna din memoria oamenilor dar care a reapărut de fiecare data când violenţa și crimă au împânzit străzile. Un nume, un om, un mit… Eugen Alimanescu.

Legea Talionului

„Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte” a fost dictonul care a însuflețit cele mai multe dintre vendettele mafiote din toate colțurile lumii. Legile guvernanților păreau perimate, în toată modernitatea lor, în față unui crez de milenii. În Italia, Statele Unite și alte țări greu încercate de flagelul mafiei, populația începea să creadă că eficientă grupărilor mafiote nu va fi nicicând egalată de cea a magistraților iar urmărea acestei convingeri a fost o reticenţă extremă față de măsurile impuse de stat. În fond, una dintre legile de aur ale grupărilor criminale era interferența cu structurile polițienești și coruperea pe scară mare a celor care ar fi trebuit să îi prindă. Judecători, ofițeri cu grad înalt din cadrul polițiilor, chiar și mărunții agenți de stradă, medici, avocați, procurori sau senatori, cu toții împărțeau uriașa „plăcintă” a afacerilor murdare. Criminalii stăteau la aceeași masă cu autoritățile, sfidând masă mare a populației și reducând la tăcere pe oricine ar fi încercat să demaște tenebroasele relații de tip mafiot. Într-un asemenea climat nu se mai impunea decât o singură măsură… „ochi pentru ochi și dinte pentru dinte !”.

Cesare Mori – „Prefectul de fier” din Sicilia

Primul a fost prefectul italian Cesare Mori. Fascist, apropiat al lui Benito Mussolini, Mori nu s-a dat înapoi de la nimic pentru a reduce Mafia Siciliană la zero. A fost numit în funcția de prefect al orașului Palermo la 20 octombrie 1925, chiar de către dictatorul italian. În scrisoarea de investire, Mussolini îi cerea omului său de încredere să distrugă Mafia prin orice mijloace posibile, „iar dacă legile îl împiedică, să nu se teamă. Alte legi aveau să fie făcute în locul celor vechi”. În numai două luni, Cesare Mori efectuase peste 500 de arestări, iar până la finalul mandatului sau, în anul 1929, numărul celor închiși se ridica la peste 11.000.Nu existau procese, nu există birocrație, nu existau negocieri. „Prefectul de fier”, așa cum fusese poreclit Mori, a declanșat un veritabil război cu toate clanurile mafiote. Sub aripa protectoare a regimului fascist italian, el a folosit orice măsură pentru a-i prinde pe răufăcători. Tortura, execuțiile, luarea de ostatici, chiar asediile militare asupra orașelor și satelor fortificate de către mafioți, într-un cuvânt, aceleași arme pe care Mafia le folosise dintotdeauna împotrivă celor care i se opuneau. În plus, Mori avea de partea lui presa. Orice acțiune în forță era redată pe prima pagină a ziarelor iar oamenii înțelegeau că justiția este mai presus chiar și de Mafie. După numai patru ani, Benito Mussolini anunţa în Parlamentul de la Romă: „Mafia a fost eradicată!”. Se înșelase de puțin. Tocmai membrii partidului fascist ascunseseră o mână de capi mafioți, iar aceștia aveau să facă din Mafie, odată cu încheierea războiului, o organizație de zeci de ori mai puternică decât fusese până atunci.

Elliot Ness

În Lumea Nouă, într-o situație socio-economică asemănătoare celei din Sicilia, se năștea mitul unui alt justițiar de notorietate, „Incoruptibilul” Elliot Ness. În oraşul Chicago, terorizat de bandele mafiote irlandeze și italiene, în plina eră de aur a prohibiției, într-o lume ruptă parcă din filmele de acțiune, un agent al Biroului Prohibiției era însărcinat cu prinderea și condamnarea temutului Al Capone. Probabil că nimeni nu își imaginase că el va reuși, cu atât mai mult cu cât primele sale tentative de capturare a unor transporturi ilicite de alcool se finalizaseră cu eșecuri umilitoare. Se părea că gansterii erau tot timpul cu un pas în față autorităților. A fost momentul în care Elliot Ness a înțeles că nu se poate bază pe poliția convențională. Era prea coruptă și prea mânjită cu bani negri. La inițiativă sa se năștea corpul „Incoruptibililor”, organizație legală din care făceau parte cadeți, tineri aspiranți la funcția de polițist, oameni care nu apucaseră să pice în plasă corupției și pentru care visul unui Chicago eliberat de fărădelegi putea fi încă realizat. Înarmați până în dinți ei au răspuns gangsterilor prin aceleași metode prin care crima organizată își făcuse loc în mijlocul oamenilor. Violenta, moartea, intimidarea au fost armele justițiarilor conduși de Elliot Ness. Și au reușit. În anul 1932, Al Capone a fost încarcerat iar temuta sa bandă a fost redusă la tăcere. Legea talionului se impusese din nou.

Bucureştiul ultimului Război Mondial – Chicago-ul balcanic

Războiul își pusese puternic amprenta asupra Bucureștilor, așa cum făcuse cu mai toate marile orașe ale Europei. Din pricină puternicei crize economice, alimentele și produsele de bază deveniseră peste noapte adevărate bunuri de lux, numai bune pentru operațiuni de contrabandă. Restricțiile la energie electrică transformaseră capitală într-un veritabil crater pe timp de noapte, un loc ideal pentru acțiunile raufactorilor. În plus, amnistierea deținuților din închisori nu putea decât să întărească un fenomen al criminalității deja extrem de dezvoltat. Într-un atare mediu, nașterea unor grupări criminale după model american nu mai a fost decât o problemă de timp. Gangsteri îmbrăcați și înarmați asemenea celor de peste ocean împânziseră Bucureștiul, epatând prin lux și prin comportamente extravagante în mijlocul unei populații subjugate de lipsuri și sărăcie. Fiefurile lor erau reprezentate de cele mai rău famate cartiere ale vremii: Ferentari, Rahova, Petre Ispirescu sau Sebastian, adevărate fortărețe ale crimei în care până și polițiștii cu experiență se temeau să mai intre.

Corupția atinsese cote inimaginabile, timidele tentative ale Poliției de a prinde unii dintre criminali finalizându-se rapid cu eliberarea acestora sub pretexte care mai de care mai ridicole. În schimbul unor sume de bani, a unor bunuri sau favoruri, avocații, judecătorii, procurorii, medicii sau polițiștii corupţi făceau scăpat aproape orice răufăcător. Probele încriminatoare dispăreau fără urmă, martorii erau uciși înainte de a putea depune mărturie în față justiției iar cei care scăpau cu viață își retrăgeau subit afirmațiile. În rarele situații în care un gangster ajungea în spatele gratiilor, acesta era eliberat din cauza „gravelor probleme medicale”, pentru „bună purtare” sau, pur și simplu, pentru că pedeapsă data era prea mică în comparație cu gravitatea faptelor. Vă sună cunoscut?

AlimanescuEugen1Părea că nimic nu se mai poate face, totuși, în România acelor vremuri existau încă oameni care nu puțeau fi cumpărați. Unul dintre ei a fost comisarul Eugen Alimănescu. Născut la Slatina, în anul 1916, tânărul Alimănescu opta pentru o existența pașnică, urmând cursurile școlii care l-ar fi ajutat să devină contabil. Războiul este cel care schimbă radical opțiunea viitorului comisar, iar Eugen Alimescu, după ce ia parte activ la luptele de pe frontul sovietic, este decorat și, la întoarcerea în țara, este numit în funcția de comisar-șef la Prefectură Bucureștiului. În aria sa de acțiune intrau atunci cele mai rău famate cartiere ale Bucureștiului. După primele eșecuri, Alimănescu realizează că nu va putea nicicând să reușească în inițiativele sale.

Corupția cuprinsese adânc structurile statului

Asemenea lui Eliot Ness, Eugen Alimanescu apelează la recruți, tineri aflați încă pe băncile Academiei de Poliției, și aspiranți la un post în Poliția Bucureștiului, pentru a înființă „Echipa Fulger”. 22 de membri, aleși personal de către comisar, antrenați și pregătiți de acesta, urmau să între într-un război nemaivăzut cu crimă organizată din capitală. Asemenea omologului sau din Statele Unite ale Americii, Alimănescu își formează o veritabilă rețea de informatori din rândul gangsterilor, crează rubrici permanente în presă vremii prin care să își etaleze victoriile și da startul unor veritabile lupte de stradă cu infractorii. Știa că odată arestați, ei vor scăpa din față justiției uzând de influența pe care o aveau în rândul magistraților. Soluția aleasă de Alimănescu? Exterminarea crimei și a criminalilor. Puțini au fost cei care au sfârșit în spatele gratiilor. Cei mai mulți dintre răufacătorii locali au căzut secerați sub tirul gloanțelor de revolver sau de pistol-automat ale membrilor „Echipei Fulger”. De fiecare data, un reprezentat al presei se afla de față în momentul confruntărilor iar comisarul se asigura că, în fotografii, alături de cadavrele infractorilor, va apărea o pancartă prin care lumea să știe că Brigadă Alimanescu își făcuse datoria. Extrem de atent, el își motiva de fiecare dată acțiunile prin deschiderea focului de către infractori, refuzul lor de a se preda sau încercarea acestora de a fugi din arestul poliției. Cazul era finalizat și nimeni nu îl putea acuza de moartea criminalilor. În fond, cine ar fi vrut să o facă?

Alimănescu dă lovitură după lovitură bandelor criminale din țară

Evident, astfel de măsuri neortodoxe au stârnit reacții diferite în rândul mafioților locali. Dacă unii alegeau să părăsească în grabă Bucureștiul, sperând în van că Alimănescu nu îi va urmări în alte orașe, alții încercau să îl reducă definitiv la tăcere pe incomodul om al legii. Comisarul, deși refuzase escortă, era protejat zi și noapte de membrii echipei pe care o înființase. Astfel, tentativele de a-l ucide au eșuat pe rând, iar Brigadă Alimanescu continuă să dea lovitură după lovitură bandelor criminale din țară. Evident, vocile magistraților și ale polițiștilor corupți care criticau măsurile lui Alimanescu au răsunat zgomotos. Pentru oamenii de zi cu zi, însă, comisarul era o legendă vie, o speranță, iar asta era cel mai important în ochii autorităților. Ultimul lucru care mai lipsea în București era o revoltă a populației.

Moartea vine de la ruși

În decursul a numai câțiva ani, Alimanescu și agenții „Fulger” au reușit, practic, imposibilul. Lumea își făcea din nou curaj să iasă din case după lăsarea întunericului, fără teamă unui atac armat sau a bandelor de tâlhari care bântuiseră Capitala. Sub gloanțele comisarului a căzut temutul Petre Silberschmied, poreclit Argintaru’, liderul unei bande de spărgători în care activau mai mulți dezertori nemți din corpul de armată„Dirlewanger”, corp creat, la cererea expresă a lui Himmler, din condamnați la moarte sau la închisoare pe viață. A urmat bandă lui Gică Cioc, poreclit Balaurul, și cea a rivalului acestuia Sandu Moise, zis Hitler, datorită mustății asemănătoare cu cea a dictatorului german; infractori din Ferentari specializați în contrabandă cu bunuri furate, jocuri de noroc, prostituție și spargeri de locuințe.

Lovitura răunătoare dată criminalilor infiltrați în rândul Poliției

Este vorba de comisarii șefi Cairo și Voinescu. Foști infractori, aceștia fuseseră recrutați în rândul poliției și numiți chiar comisari în speranța că vor putea da mult mai ușor de urmă eventualilor răufăcători. Socoteală de acasă nu s-a potrivit cu cea târg, iar cei doi, odată îmbrăcați în uniformă, și-au reluat un mai vechi obicei… spargerile de bănci. Din Brașov și București, cei doi au reușit în doar câteva săptămâni să sustragă din filialele Băncii Naționale o sumă colosală… peste două milioane de dolari. Descoperiți de Alimanescu chiar în timpul unui nou jaf, Cairo și Voinescu au ales să se împuște reciproc decât să ajungă din nou în spatele gratiilor. Sau cel puțin așa susține raportul oficial din acea perioadă. Primul hoț din lume căruia i-a venit ingenioasă idee să fure casă de bani cu totul, Lica Ciungu, zis „Cap de Fier”, a fost capturat tot de comisarul Alimanescu și agenții săi. Mai mult, în urmă unei meticuloase operațiuni de filare, „Incoruptibilii” români au reușit să lichideze întreagă bandă a spărgătorilor. Nici unul dintre ei nu a scăpat viu.

Singurul om care putea să pună stavilă ororilor era comisarul Eugen Alimănescu

Printre cei care aleseseră calea fugii din București se număra și Nicolae Purecică, poreclit Nae Chioru, un individ deja dat în urmărire generală în toată țara pentru mai multe crime, jafuri și tâlharii, majoritatea petrecute în Ferentari. De această data, criminalul alesese Oradea ca viitoare țintă și, la scurt timp, orașul transilvănean intră în stare de șoc. Zeci de atacuri armate asupra oamenilor nevinovați lăsau în urmă o mulțime de victime, dar ceea ce era de-a dreptul sinistru era modul în care victimele erau ucise. Criminalii nu se mulțumeau doar cu talhărirea nevinovaţilor ci, pentru a-i reduce la tăcere, îi tranșau asemenea vitelor de la abator. Omorurile au fost atât de numeroase încât autoritățile orădene s-au văzut nevoite să apeleze la singurul om care putea să pună stavilă ororilor, comisarul Eugen Alimanescu. Deghizat în om de afaceri, omul legii îi dădea de urmă criminalului și se lasă condus în mijlocul întregii bande. Ceea ce părea a fi o nouă tâlhărie urmată de crimă s-a transformat, însă, în măcel. Agenții „Fulger” au deschis focul la vederea răufăcătorilor. În doar câteva minute, din grupul lui Nae Chioru nu mai rămăseseră decât câteva cadavre ciuruite.

Alimănescu era un nume cu notorietate în rândul criminalilor. Toți evitau să și-l pună pe urme

Dar totul are un sfârșit. Bucureștiul arata altfel și oamenii înțelegeau că pot să trăiască liber, fără teamă gangsterilor care îi terorizaseră nu de mult. Alimănescu era un nume cu notorietate în rândul criminalilor și toți evitau să și-l pună pe urme. A venit însă „Cazul de la Sinaia”, caz descris de fostul comisar, Traian Tandin, în cartea să „Jafuri celebre din România”. Chemat să investigheze furtul unei cantități impresionante de bijuterii din casă unui aristocrat din Sinaia, comisarul dădea rapid de urmă răufăcătorilor. Era vorba de o întreagă bandă formată din ofițeri ruși. Cum la vremea aceea, România se află în plină ocupație sovietică, cazul părea cu atât mai dificil. Obișnuit să nu facă nicio concesie, Alimanescu i-a chemat pe toți cei implicați în casă pe care o jefuiseră de curând. A urmat un schimb rapid de focuri iar ofițerii ruși zăceau într-o baltă de sânge. A fost sfârșitul comisarului Alimănescu.

Condamnat la ani grei de închisoare

Ceea ce a urmat este învăluit în mister. Arestat, comisarul a fost condamnat la ani grei de închisoare pentru omor deosebit de grav. O versiune a poveștii spune că ar fi fost aruncat din trenul ce îl ducea către închisoarea comunistă. O altă sursă indică faptul că Alimănescu ar fi fost executat la scurt timp după încarcerare. Cert este că autoritățile comuniste au încercat cu orice chip să îl șteargă din amintirea oamenilor. Rapoartele sale au dispărut în mare parte alături de multe dintre articolele care îi redau acțiunile. Echipa „Fulger” a fost desființată, iar membrii săi și-au pierdut urmă. În fond, în lume se instaura un alt fel de Mafie[1]. 

ADRIAN NICOLAE

SURSA: http://www.art-emis.ro

Grafica – Ion Măldărescu
––––––––––––––––
Acest articol a fost publicat în ISTORIA NOASTRĂ, ŞTIINTA CULTURĂ CIVILIZAŢIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s