DOCUMENT: PROFESORUL GHEORGHE ALEXIANU- DOCTOR HONORIS CAUZA A UNIVERSITĂȚII DIN ODESA

În ultimile zile ale lunii iulie 2018, la una din bibliotecile din mun. Chișinău a fost lansată o carte tendențioasă (începând de la titlul cărții și terminând cu conținutul), care pretinde a fi științifică. Autorul ei nu este altul decât Vladimir Solonari, unul din intemeietorii așa numitului Interfront, o structură politică antinațională, care practic în perioada respectivă, aduna toate forțele antiromânești din Republica Moldova (rusofoni din toate colțurile republicii, inclusiv Transnistria, ucraineni, evrei, găgăuzi etc.), deputat în primul Parlament al RM, aproape două decenii  trăiește în Statele Unite ale Americii.

Deși cartea a apărut în limba engleză în 2009 în SUA, traducerea în română a apărut la Editura Polirom  în 2015, iar lansarea la Chișinău a avut loc in iulie 2018.

Am fost prezent și  filmat întregul eveniment, fiindcă știam din timp poziția și scopurile autorului și a cărții. În sală, publicul alcătuia în jur la 30-40 de persoane. Pe post de moderator a fost istoricul Alexei Tulbure.

Nu am intervenit și nu am pus nici întrebări, deoarece scopul meu era altul- filmul evenimentului. Cu toate acestea, câteva persoane pe parcurs au intervenit cu întrebări destul de incomode adresate autorului. Printre aceștea se număra și cunoscutul patriot și scriitor Grigore Grigorescu, care mai întâi a pus câteva întrebări incomode, apoi a luat cuvânt pentru câteva minute și-a exprimat regretele față de editura Polirom din București, care a editat cartea. De fapt, după ce a ascultat câteva aberații ”științifice”, din cadrul evenimentului respectiv,  domnul Grigore Grigorescu a părăsit revoltat acest eveniment, fără a mai aștepta sfârșitul lui.

Prezentul articol, poate fi calificat doar ca o replică la acest eveniment, deoarece voi reveni în forță cu un material amplu, în baza filmului evenimentului, a cărții respective și comentariile mele în baza documentelor de arhivă, depistate de mine din Arhiva Națională a Republicii Moldova și Arhiva Organizațiilor Social-Politice a RM și publicate de mine în trei volume de carte la subiectul respectiv:

  1. Alexandru Moraru, Anatol Petrencu ”Mareșalul Ion Antonescu și Basarabia. Documente și Materiale. 1941-1944” Casa Editorială”Demiurg”, Iași, 2008 cu o prefață de regretatul profesor Gheorghe Buzatu (360 pag.)
  2. Alexandru Moraru ”Basarabia: scrisori către Mareșal. Documente”, Editura ”Tipocart Print”, Chișinău, 2014 (327 pag.)
  3. Alexandru Moraru ”Basarabia Mareșalului Antonescu. Documente și Materiale”, Editura ”Tipocart Print”, Chișinău, 2015 (343 pag.)

Spre sfârșitul evenimentului, autorul a vorbit fără respect,  despre un mare bărbat al Neamului românesc, guvernatorul Transnistriei Gheorghe Alexianu, menționând  că respectiva personalitate, nu a avut titlu științific și că nu este adevărat că a primit titlul de Doctor Honoris Cauza a Universității din Odesa.

Din acest motiv, vă comunic, că Gheorghe Alexianu a avut titlu de doctor în științe juridice și că conducerea Universității din Odesa, i-a conferit titlul de Doctor Honoris Cauza la 5 februarie 1944 (vezi  mai jos copia originalului în limba rusă și mai jos traducerea în română).  De asta și spun mereu, cel mai tare argument este Documentul, fiindcă lichidează minciuna cu viteza luminii.

Toți știm despre faptul, că Gheorghe Alexianu a fost împușcat alături de Mareșalul Antonescu și alți Bărbați ai Neamului, dar în memoria poporului român va rămâne un Mare erou, un luptător pentru prosperitatea Țării și un savant înalt apreciat.

Alexandru MORARU

Notă: Voi reveni la acest subiect cu documente și dovezi …

 

TRADUCEREA ÎN LIMBA ROMÂNĂ

Acest articol a fost publicat în DOCUMENTE, FILOSOFIE ŞI PSIHOLOGIE, ISTORIA NOASTRĂ, ŞTIINTA CULTURĂ CIVILIZAŢIE, ŞTIREA ZILEI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la DOCUMENT: PROFESORUL GHEORGHE ALEXIANU- DOCTOR HONORIS CAUZA A UNIVERSITĂȚII DIN ODESA

  1. Pingback: PROFESORUL GHEORGHE ALEXIANU- DOCTOR HONORIS CAUZA A UNIVERSITĂȚII DIN ODESA (DOCUMENT) | JEVRENI DIN INIMA BASARABIEI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s