CLUBUL ISTORICILOR AL BIBLIOTECII CENTRALE „HASDEU” ÎN ASCENSIUNE

Clubul Istoricilor  a Bibliotecii Centrale „Hasdeu” a împlinit 4 ani…

Clubul a apărut din ideia şi iniţiativa a câtorva oameni interesaţi de răspândirea cunoştinţelor istorice şi politice printre care se numără, profesorul universitar dr.hab. Anatol Petrencu, istoricul arhivist şi publicist, sef serviciu Biblioteca Centrală Alexandru Moraru (din 2018 – preşedinte al clubului, înlocuindu-l pe profesorul A.Petrencu ), colonelul în retragere, publicist şi editor Alexandru Ganenco, ziaristul Nicolae Becciu, istoricul Elena Siniţa, şefa filialei „Maramureş” a Bibliotecii Municipale „B.P.Hasdeu”, doctorul în istorie Ruslana Grosu, profesor universitar la Academia Militară „Alexandru cel Bun”; regretata profesoară de limbă şi literatură  română, doctoranda Lilia Ţâmbală  şi alţii.

Prima şedinţă a avut loc  în luna aprilie 2016 la care au participat 12 membri, ulterior  pe parcurs numărul membrilor a fost în ascensiune. Am convenit, că întrunirile clubului să aibă loc o dată pe lună şi am împărţit responsabilităţile.  De atunci, în fiecare an au avut loc câte 11 şedinţe. Anul 2016 a fost remarcabil şi cu faptul, că Clubul Istoricilor a îzbutit să organizeze  Prima Conferinţă Ştiinţifică „Mareşalul Antonescu şi istorie şi istoriografie” în tot spaţiul românesc, la care au participat cu comunicări ştiinţifice istorici, filologi, jurişti, militari  de pe ambele maluri ale Prutului. În pregătirea  şi participarea la acestui for ştiinţific, s-au inclus  istorici de calibru naţional:  Ion Coja, Anatol  Petrencu, Danuiela Vacarciuc, Viorica Olaru- Cemârtan, Sergiu Cataraga, Sergiu Munteanu, Alexei Creţu, academicianul Sergiu Chircă. Sala mare a fost arhiplină, au fost  cu mult peste 100 de persoane. În acest public s-au putut observa generalii ® Armata Naţională a Republicii  Moldova Ion Costaş, Vasile Grosu,  generalul ® Stan Petrescu  al Armatei Române, profesor universitar,  colonelui ®  Alexandru Ganenco, editor, publicist, scriitorii Tudor Ţopa, regretatul  Victor Ladaniuc, ex-viceprim ministru Ion Negrei, istorici, jurişti, politicieni, psihologi etc.

Dacă vom face o statistică a  şedinţelor Clubului Istoricilor de la întemeiere către 1 ianuarie 2019, vom constata că în total au avut loc 32 de şedinţe cu un număr impunător de participanţi, îndrăgostiţi de labirintele istoriei, atât naţionale, cât şi universale.

Cât priveşte anul 2019, trebuie de menţionat, că atât calitatea şedinţelor Clubului, cât şi calitatea membrilor şi participanţilor  la aceste evenimente, a crescut simţitor.

Câteva exemple: la 24 ianuarie 2019 la Biblioteca Centrală a BM „B.P. Hasdeu” a avut loc ”masa rotundă” a Clubului Istoricilor (prima ședință din anul 2019). Subiectul discutat a fost Țiganii și evreii în războiul II mondial” Au participat și luat câvânt: profesorul universitar dr. hab. Anatol Petrencu, dr. Vasile Șoimaru, col (r) Alexandru Ganenco, scriitorul Tudor Țopa, jurnalistul Nicolae Becciu, scriitorul Grigore Grigorescu și alții. Moderator, președintele Clubului: Alexandru Moraru.  La ședința aceasta a participat și un grup de elevi de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” însoțiți de profesoara Mariana Leu.

Următoarea şedinţă  a avut loc în ziua de 7 februarie 2019, la Biblioteca Centrală a BM „B.P.Hasdeu” a avut loc şedinţa Clubului Istoricilor pentru luna februarie. Subiectul şedinţei a fost „Personalităţi celebre din Basarabia şi Republica Moldova”. Preşedintele şi moderatorul Clubului Alexandru Moraru a prezentat invitaţii speciali: domnul Denis Roşca, autorul celebrului volum cu caracter enciclopedic „Cartea de Aur a Basarabiei şi Republicii Moldova”, colonelul (r), publicist, editor Alexandru Ganenco şi cunoscutul scriitor şi publicist Tudor Ţopa. Au mai fost invitaţi: acad. Viorel Prisăcaru, vicepreşedinte al AŞM şi profesorul universitar dr. hab. Analol Petrencu. În sala mică a bibliotecii, unde s-a desfăşurat evenimentul, au fost prezenţi membrii Clubului Istoricilor, care s-a mai completat cu un număr impunător de liceieni de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Chişinău, fiind însoţiţi de distinsa profesoară de istorie, doamna Dorin Marcela. Evenimentul a fost plin de informaţii şi noutăţi importante, şocante şi pline de curiozitate. Invitaţii au răspuns la întrebările membrilor clubului.
La 4 martie 2019 în cadrul Clubului Istoricilor a avut loc o şedinţă de comemorare a eroilor căzuţi pentru integritatea Republicii Moldova în Războiul ruso-moldovenesc din 1990-1992. Invitat special a fost generalul ® Ion Costaş, autorul cărţii Transnistria 1989-1992 Cronica unui război  “nedeclarat”. În afară de membrii clubului, la şedinţă au fost invitaţi şi 32 de militari din unitatea militară –carabinieri.

În ziua de 17 aprilie 2019 a avut loc următoarea şedinţă  a Clubului Istoricilor “Catastrofa de la Cernobîl în amintirea contemporanilor”. În faţa membrilor clubului şi-au depănat amintirile doamna Ludmila Beşleaga, soră de caritate şi colonelul ® Ion Ungureanu- ambii participanţi la lichidarea catastrofei de la Cernobîl. Cei doi invitaţi speciali ulterior, după luarea de cuvânt, au răspuns la întrebările participanţilor la eveniment.

Considerăm activitatea Clubului Istoricilor  binevenită, care poartă un caracter nu numai informaţional, dar şi educativ- patriotic.

Alexandru MORARU, şef serviciu Biblioteca Centrală a BM “B.P.Hasdeu”

Acest articol a fost publicat în DOCUMENTE, FELICITĂRI, FILOSOFIE ŞI PSIHOLOGIE, FOTOGRAFII, ISTORIA NOASTRĂ, ŞTIINTA CULTURĂ CIVILIZAŢIE, ŞTIREA ZILEI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la CLUBUL ISTORICILOR AL BIBLIOTECII CENTRALE „HASDEU” ÎN ASCENSIUNE

  1. Pingback: ARTICOLE PUBLICATE PE PARCURSUL ANULUI 2019 DE ALEXANDRU MORARU | COLECŢII SPECIALE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s