URMELE  ADRIANEI UNGUREANU LA BIBLIOTECA CENTRALĂ ”HASDEU”

URMELE  ADRIANEI UNGUREANU LA BIBLIOTECA CENTRALĂ HASDEU

Cu siguranţă, că cei care au asistat la evenimentul nominalizat au zâmbit, deoarece titlul articolului este o parafrazare a titlului romanului semnat de distinsa Doamnă Adriana Ungureanu „Urma paşilor ei. Iulia Hasdeu între viață și nemurire” apărut la editura Ieikon din București anul curent.

Cum a apărut ideia promovării acestei cărți? Într-una din zile a mijlocului lunii aprilie, am primit un mesaj de la directorul general al Bibliotecii Municipale ”B.P. Hasdeu” dr. Mariana Harjevschi, în care era un anunț, că la Chișinău, la Biserica de lemn din sectorul Botanica va avea loc lansarea cărții despre Iulia Hasdeu semnată de Adriana Ungureanu  și ar fi bine să știm amănunte  despre eveniment, să procurăm cartea pentru colecția bibliotecii etc.

Nu a fost nici un ordin și nici o dispoziție a directorului general, deoarece domnia sa, la fel ca majoritatea personalităților profesioniste și  inteligente, care mai sunt și conducători de instituții soluționează problemele colegial, în echipă, cu o doză maximă de energie pozitivă și optimism. Cu toate acestea, mi-am dat seama, că ideia este minunată și importantă  pentru bibliotecă, deoarece este vorba despre o carte despre fiica părintelui spiritual al instituției noastre B.P. Hasdeu. Am ”prins firul”, care mi la dat  distinsa doamnă Mariana Harjevschi și am inceput să-l”depăn”.

M-am gândit, că ideal ar fi, să organizez o lansare chiar la noi, la Biblioteca Centrală. Imediat am inceput s-o caut pe autoare în rețelele de socializare, și să-i cer un contact, pentru organizarea unei întâlniri și discuții vis-a-vis de subiectul propus. Doamna Adriana Ungureanu s-a dovedit a fi o scriitoare îndrăgostită de Basarabia și basarabeni, inteligentă și amabilă, ulterior m-am convins că este lector  universitar, deținătoare a titlului științific de doctor în economie și foarte frumoasă.

Autoarea mi-a acceptat solicitarea  in lista prietenilor și am convenit, că va putea veni la Biblioteca Centrală a BM ”B.P.Hasdeu” in ziua de 19 aprilie, curent, când vom turna și genericul ”Biblioteca Centrală Promo: pe urma Iuliei Hasdeu cu Adriana Ungureanu”, lucrul pe care l-am realizat și se pare că s-a primit un filmuleț reușit. Pentru cei interesați, îl găsiți în Youtube.com la titlul indicat mai sus.

Tot atunci doamna Adriana Ungureanu a dăruit două exemplare de carte cu dedicație și autograf  Bibliotecii Centrale. Am avut fericirea să câștig și eu personal cartea râvnită cu o dedicație emoționantă:” Domnului Alexandru Moraru, cu recunoștință pentru dragostea față de numele Hasdeu, ce ne unește! Semnat” Și pe această cale, țin să mulțumesc mult distinsei scriitoare, pentru colaborarea fructuoasă cu Biblioteca Centrală în persoana mea și ulterior cu echipa instituției noastre. După o consultație cu doamna Nadejda Mășcăuțanu, locțiitoarea directorului Bibliotecii Centrală, să planificăm evenimentul pentru 17 mai la ora 14.00 în Sala cu Coloane a Bibliotecii Centrale.

Trebuie să recunosc, că am avut toată susținerea doamnei Maria Pilchin, directorul Bibliotecii Centrale, care nu numai că a semnat scrisoarea-invitație adresată conducerii Liceului Teoretic ”Iulia Hasdeu”( director Eleonora Goncear), dar și participat cu un discurs profesionist  la lansare, de data aceasta, fiind pe post de critic literar, fiindcă  domnia sa izbutise să citească  și carte respectivă în câteva nopți.

O contribuție importantă au adus-o și doamnele profesoare de la Liceul Teoretic ”Iulia Hasdeu”, Ala Radu și Marcela Dorin, care nu numai că au organizat prezența elevilor din clasele superioare, dar au venit și cu un program artistic pe versurile Iuliei Hasdeu, fapt pentru care suntem recunoscători.

Fără lipsă de modestie, menționăm, că a fost o lansare de zile mari, la care au participat peste 70 de participanți. Să fi văzut, cu câtă căldură a fost primită autoarea Adriana Ungureanu de dr. Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii ”B.P.Hasdeu”, venită cu un buchet de flori,pentru a felicita autoarea, un mesaj emoționant de salut și trei Diplome de Excelență pentru autoare, criticul literar Christian  Crăciun, prezent la eveniment, (fiind și cel care a prefațat cartea) și domnului Valentin Ajder, director general al editurii Eikon din București, care a dăruit pentru toate filialele Bibliotecii Municipale ”B.P. Hasdeu” câte un exemplar de carte, adică în total 26 cărți și câteva exemplare pentru biblioteca Liceului Teoretic ”Iulia Hasdeu”.

La această lansare a participat și luat cuvânt, cunoscuta scriitoare Lucreția Bârlădeanu, stabilită cu traiul la Paris.

Fiind organizatorul și moderatorul evenimentului, în final, i-am oferit microfonul hasdeologului, scriitorului și publicistului Vasile Malanețchi, directorul Muzeului Național de Literatură Română ”Mihail Cogălniceanu”.

Lansarea de carte a fost filmată integral și pusă în Internet. În continuare, vă îndemn să urmăriți câteva poze  și respectiv filmul document al evenimentului. În final, nu ne rămâne decât s-o felicităm pe autoare cu această minunată carte și efort major de a fi alături de noi, aici la Chișinău! Să ne trăiți LA MULȚI ANI DISTINSĂ DOAMNĂ!

Alexandru MORARU, moderatorul lansării

Filmul document al evenimentului:

Acest articol a fost publicat în DOCUMENTE, FELICITĂRI, FILOSOFIE ŞI PSIHOLOGIE, FOTOGRAFII, ISTORIA NOASTRĂ, VIDEO, ŞTIINTA CULTURĂ CIVILIZAŢIE, ŞTIREA ZILEI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la URMELE  ADRIANEI UNGUREANU LA BIBLIOTECA CENTRALĂ ”HASDEU”

  1. Pingback: ARTICOLE PUBLICATE PE PARCURSUL ANULUI 2019 DE ALEXANDRU MORARU | COLECŢII SPECIALE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s