Clubul Istoricilor(Biblioteca Centrală„Hasdeu”) și contribuția lui la imaginea bibliotecii

 

Alexandru Moraru, șef serviciu la Biblioteca Centrală a BM „B.P.Hasdeu”

 

În funcția pe care o dețin la Biblioteca Centrală a BM„B.P.Hasdeu” lucrez al  5-lea an. Este biblioteca studenției și a tinereței mele, deși ultimii 10 ani, datorită efortului major al doamnei dr.Lidia Kulikovski și dr.Mariana Harjevschi s-au schimbat atâtea în instituția respectivă, că a devenit de nerecunoscut, sub toate aspectele.

Doamna Lidia Kulikovski, această „locomotivă atomică” a tuturor bibliotecilor din Republica Moldova, a efectuat o revoluție spirituală în ceia ce numim bibliotecă și bibliotecar, a ridicat prestigiul instituțiilor și a bibliotecarilor, care decăzuse totalmente din cauza trecerii la economia de piață. Acest Om este un izvor nesecat de idei originale și progresiste. Anume datorită domniei sale și a doamnei Mariana Harjevschi, bibliotecarul contemporan, a prins la curaj, a început a înțelege, că biblioteca este ceva prestigios, este un focar social-cultural, este o pârghie importantă de luminat publicul setos de cunoștințe și de noutăți. Cu toate acestea, în fața bibliotecarului modern sunt puse sarcini serioase, care cu mult depășesc cerințele față de un bibliotecar din secolul XX sau chiar cel din primul deceniu al secolului nostru. Bibliotecarul  trebuie să îndeplinească nu numai sandard sau clasic  de a elibera cărți sau alte documente cititorului, ci să gândească noi forme și metode de a atrage cititorul de azi la bibliotecă. Și acest lucru, în condițiile actuale a revoluției tehnico-științifice, când orice carte în orice limbă o poți găsi pe portalurile Internetului, este foarte dificil de înfăptuit.  Trebuie să-l convingi pe cititor/ utilizator să vină anume la biblioteca noastră…

Pentru acest lucru, este nevoie de a organiza evenimente interesante, atractive, ca persoana care deține card la biblioteca noastră, să devină un utilizator permanent al instituției noastre de cultură, să aibă undeva o frică…că dacă va lipsi vre-o zi-două, va scăpa din vedere niște evenimente deosebit de interesante.

Din acest motiv, bibliotecarul contemporan, are obligația de a contribui prin toate acțiunile sale la ridicarea permanentă a prestigiului bibliotecii. Acest lucru, îl poate realiza prin comportamentul civilizat cu cititorii, întocmirea și realizarea diferitor evenimente, care ar atrage cât mai mulți oameni în incinta bibliotecii.

Un exemplu grăitor în această direcție poate servi Clubul Istoricilor a Bibliotecii Centrale, care a activat și activează în continuare al patrulea an consecutiv.

Clubul a apărut din ideia şi iniţiativa a câtorva oameni cointeresaţi de răspândirea cunoştinţelor istorice şi politice printre care se numără, preşedintele  clubului și moderator, adică cel care vă vorbește,  profesorul universitar dr.hab. Anatol Petrencu, colonelul în retragere, publicist şi editor Alexandru Ganenco, ziaristul Nicolae Becciu, istoricul Elena Siniţa, şefa filialei “Maramureş” a Bibliotecii Municipale “B.P.Hasdeu”, doctorul în istorie Ruslana Grosu, profesor universitar la Academia Militară „Alexandru cel Bun”; profesoara de limbă şi literatură  română, regretata doctorandă  Lilia Ţâmbală – toți utilizatori ai Bibliotecii Centrale și respectiv ai BM „B.P.Hasdeu”.

Prima şedinţă a avut loc  în luna aprilie 2016 la care au participat 12 membri aliniaţi pe parcurs. Am convenit, că întrunirile clubului să aibă loc o dată pe lună şi am împărţit responsabilităţile.  De atunci, în fiecare an au avut loc câte 11 şedinţe. Anul 2016 a fost remarcabil şi cu faptul, că Clubul Istoricilor a îzbutit să organizeze  Prima Conferinţă Ştiinţifică “Mareşalul Antonescu şi istorie şi istoriografie” în tot spaţiul românesc, la care au participat cu comunicări ştiinţifice istorici, filologi, jurişti, militari  de pe ambele maluri ale Prutului. În pregătirea  şi participarea la acestui for ştiinţific, s-au inclus  istorici de calibru naţional: dr. Ion Coja, dr.hab.Anatol  Petrencu, Danuiela Vacarciuc, dr.Viorica Olaru- Cemârtan, dr.Sergiu Cataraga, Sergiu Munteanu, Alexei Creţu, regretatul  academician  Sergiu Chircă și alții.

Poate veți zâmbi, dar câțiva din aceștea, și-au perfectat pentru prima dată cardul de utilizator, numai ca să devină membri ai Clubului Istoricilor. Cineva din acești savanți, chiar s-a exprimat, că la voi în bibliotecă este o aură foarte pozitivă, nici nu se compară cu alte instituții de ramură.

Trebuie să menționez, că numărul membrilor Clubului Istoricilor este în permanentă ascensiune, fapt care ne vorbește că suntem pe calea cea dreptă. În cadrul clubului, am realizat un șir întreg de evenimente, la care au asistat de la 45 până la câteva sute de  membri și simpatizanți ai clubului. Numai la întâlnirea de suflet cu președintele Traian Băsescu,(aprilie 2018) organizată de Clubul Istoricilor în sală au fost numărați mai bine de 200 de persoane.

În scopul de a ridica prestigiul clubului și al Bibliotecii Centrale, la ședințele clubului au fost invitate personalități notorii ale științei și culturii noastre. Printre aceștea se numără: Denis Roșca, Tudor Țopa, Nicolae Dabija, Daniela vacarciuc, Valentin Constantinov, Mariana Harjevschi, Alexei Crețu, Silviu Tabac, Jomiru Vasile, Sergiu Chirca, Valentina și Andrei Eșanu, Ion Negrei, Ruslana Grosu, Viorica Olaru-Cemârtan, generalul Ion Costaș, Ion Holban, Boris Găină, Ion Ștefăniță, Natalia Grădinaru, Săndulescu Ludmila, Axenia Iasir, Lilia Dulghieru, Ion Iachim etc.

Dacă vorbim de anul curent, 2019, apoi lucrurile stau și mai bine. În fiecare lună (ianuarie-mai inclusiv) au avut loc ședințele clubului la care s-au discutat lucruri interesante, care au făcut ca Biblioteca să fie și mai atractivă. De exemplu:

la 24 ianuarie 2019 la Biblioteca Centrală a BM ”B.P. Hasdeu” a avut loc ”masa rotundă” a Clubului Istoricilor (prima ședință din anul acesta). Subiectul discutat a fost ”Țiganii și evreii în războiul II mondial” Au participat și luat câvânt: profesorul universitar dr. hab. Anatol Petrencu, dr. Vasile Șoimaru, col (r) Alexandru Ganenco, scriitorul Tudor Țopa, jurnalistul Nicolae Becciu, scriitorul Grigore Grigorescu și alții. La ședința aceasta a participat și un grup de liceieni de la Liceul Teoretic ”Iulia Hasdeu” însoțiți de profesoara Mariana Leu;

la 7 februarie 2019, la Biblioteca Centrală a BM „B.P.Hasdeu” a avut loc şedinţa Clubului Istoricilor pentru luna februarie. Preşedintele şi moderatorul Clubului Alexandru Valeriu Moraru a prezentat invitaţii speciali: domnul Denis Roşca, autorul celebrului volum cu caracter enciclopedic „Cartea de Aur a Basarabiei şi Republicii Moldova”, colonelul (r), publicist, editor Alexandru Ganenco şi cunoscutul scriitor şi publicist Tudor Ţopa. Au mai fost invitaţi: acad. Viorel Prisăcaru, vicepreşedinte al AŞM şi profesorul universitar dr. hab. Analol Petrencu. Subiectul evenimentului „Personalităţi din Basarabia şi Republica Moldova.În sala mică a bibliotecii, unde s-a desfăşurat evenimentul, au fost prezenţi membrii clubului istoricilor, care s-a mai completat cu un număr impunător de liceieni de la Liceul Teoretic” Iulia Hasdeu” din Chişinău, fiind însoţiţi de distinsa profesoară de istorie, doamna Dorin Marcela. Evenimentul a fost plin de informaţii şi noutăţi importante, şocante şi pline de curiozitate. Invitaţii au răspuns la întrebările membrilor clubului.
Și următoarele ședințe din martie-aprilie-mai au fost reușită și au prezentat un interes deosebit pentru membrii clubului și simpatizanții lui.

Ar fi o eroare, dacă nu vom menționa, că la desfășurarea ședințelor clubului, un rol important l-a avut faptul, că Clubul Istoricilor a avut toată susținerea și ajutorul doamnei Maria Pilchin, directorul Bibliotecii Centrale și a doamnei Nadejda Mașcauțan, bibliotecar principal al BC.

Cred că vă dați bine seama, că la acest subiect se poate de vorbit destul de mult, deoarece printre scopurile Clubului Istoricilor de la Biblioteca Centrală„Hasdeu” se numără și unul foarte nobil, de a dezvolta la membrii clubului dragostea de țară, de trecutul glorios al Neamului și altoi la fiecare din ei, lăstari de patriotism adevărat.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Clubul Istoricilor(Biblioteca Centrală„Hasdeu”) și contribuția lui la imaginea bibliotecii

  1. Pingback: „2020 a fost un an dificil, dar am izbutit să fac câte ceva” ( despre activitatea bibliotecarului Alexandru Moraru, șef serviciu la Biblioteca Centrală „Hasdeu” din Chișinău | COLECŢII SPECIALE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s