Elena Sinița: Și povestea-și dovedește utilitatea!

Și povestea-și dovedeste utilitatea!

Bibliotecarul este cheia utilizatorului către izvoarele nesecate de înțelepcine ce se găsesc  într-o bibliotecă. Acest lucu trece ca un fir roșu prin Legea cu privire la biblioteci din 20.07.2017, elaborată și aprobată de Parlamentul Republicii Moldova, dar intrată în vigoare abia la 18 februarie 2019.

De aceea astăzi, pentru a fi în pas cu timpul și eficient în activitatea sa, bibliotecarul  trebuie să fie deschis noilor orientări și servicii predispuse utilizatorilor prin prisma noilor performanțe tehnologice dar și a legislației îm vigoare. De aici desprindem creativitatea necesară unui bibliotecar și conștientă de caracterul complex al muncii sale cu utilizatorii, perfecționându-se continuu într-o lume mereu în schimbare.

Dar cel mai important, bibliotecarul contemporan este acela care poate deschide pentru utilizatorul său o fereastră spre lumea întreagă, este acela care poate schimba viziuni, idei, atitudini, vieți doar printr-un cuvânt bun, o carte de căpătâi, un gest frumos prin propriul exemplu.

Copiii sunt oglinda noastră, iar autenticitatea lor, face ca această oglindă să fie curată și să ne arate realitatea clară. Este o oglindă de care nu poți prea multe să ascunzi. Din acest motiv, relațiile cu copiii sunt cele mai importante din viață, căci anume aceste conexiuni îi definesc ca oameni, atât pe ei cât și pe noi, părinții, bibliotecarii. De la copiii mei am învățat iubirea, care înglobează în ea toată grija, atenția și susținerea. Ei m-au învățat să ascult, ca să înțeleg cum gândește celălalt, în loc să cred că știu cum ar trebui să gândească el. În concluzie am înțeles, că IUBIREA ESTE CHEIA SPRE INIMILE FIECARUIA DIN NOI.

În felul acesta, filiala„Maramureș”, pe care am onoarea și fericirea s-o conduc, susține în totalitate creșterea nivelului de incluziune socială și creează condiții benefice integrării persoanelor cu Cerințe Educaționale Speciale (CES) în societate,  sporind formarea și informarea membrilor comunității.

Acțiunile noastre se bazează în primul rând pe dragoste față de aproapele nostru, iar acest sentiment generează multe alte acțiuni, care sunt îndreptate întru-totul spre binele beneficiarilor noștri. Mereu sunt organizate o serie de activități destinate acestor persoane în parteneriat cu anumite instituții educaționale, ONG-uri, Centrul de Zi, activități pentru persoane cu dizabilități de intelect  „START”, Centrul „Planeta Carității” și Centrul „Copilărie Adolescență și Familie”și altele. Aceste activități sunt bazate pe metode specifice ce includ stimularea atenției, memoriei, gândirii și a imaginației (procese cognitive) în armonie cu suportul și grija pe care o oferă echipa noastra.

Copiii, utilizatori ai bibliotecii noastre sunt în curs de dezvoltare fizică și mentală, din acest motiv, toate serviciile pe care le oferă biblioteca noastra sunt organizate și dispuse să antreneze abilitățile atât fizice, cât și mintale a beneficiarilor noștri. Lucrările făcute manual de ei în cadrul serviciilor le dezvoltă foarte bine creativitatea, imaginația și desigur, atenția.

Pe post de călăuză, în această direcție, utilizăm minunata lucrare a doamnei Maria Dorina Pașca „Povestea terapeutică” (Editura „Ardealul”, Mureș, 2004), dar și alte lucrări apărute recent la acest subiect.

Poveștile auzite sunt deseori înscenate de copii pe o scena improvizată, aceasta este activitatea lor preferată, care le întărește încrederea în propriile puteri, abilitățile oratorice, le dezvoltă memoria și gândirea pozitivă.

Astfel narațiunile nu sunt unele simple, ba din contra, sunt ,,povești terapeutice’’ din cadrul Programului ,,Să re-auzim povestea’’.  Așa le-am denumit noi și credem că este unul din cele mai reușite servicii prestate de biblioteca noastră. Le numim terapeutice, poveștile, care au drept scop relaxarea și detașarea tinerilor de sentimentele negative, calmează și reduce stresul. Dar cel mai important beneficiu al acestor povești este faptul că, în urma fiecărei povestiri, tinerii se aleg cu o învățătură, o concluzie care îi poate servi de bine în viața de zi cu zi. Acest lucru îi fac foarte fericiți și împliniți, lăsând în urmă pentru un moment, toate grijile și nevoile, legate de sănătate și existență.

Munca noastră și contribuția la fericirea acestor copii ne  face foarte entuziasmați și motivați să continuăm, pentru că în fiecare zi ei ne demonstrează și ne învață cea mai importantă lecție: ,,să fim mulțumiți de ceea ce avem, să muncim pentru ceea ce vrem și niciodată  să  nu ne dăm  batuți!”.

Activitățile organizate de comun-acord cu Centrul de Zi și Activități „START”,  Centrul „Planeta Carității” și CCAF încurajează, mobilizează, sprijină și socializează această categorie de beneficiari. Orice activitate este un prilej de comunicare, de dezvoltare a atenției, a memoriei, a gândirii, a imaginației prin sporirea interesului și curiozității.

O altă componentă esențială în activitatea bibliotecii noastre reprezintă voluntariatul, care generează cele mai nobile aspirații ale omenirii –solidaritatea, echitatea, libertatea. În acest sens tinerii au șanse de a se implica și manifesta într-o varietate de acţiuni în diverse domenii. Voluntarii noștri au oferit în mod liber timpul, talentul și energia în beneficiul altora și anume a tinerilor cu cerințe mai specifice. Ei s-au implicat activ in proiectul poveștilor terapeutice cu genericul: ,,Eu spun un cuvânt, tu scrii o poveste’’, aceste activități au consolidat relațiile de interdependență dintre bibliotecar, voluntar și beneficiar devenind o istorie de succes.

Sunt multe de spus la acest capitol, dar un lucru  este cert- doar împreună putem face schimbarea, pentru că suntem aici şi cuvântul e unic! Sunt doar primii paşi făcuţi în praful stelar din „Povestea drumului”, spre tine, spre sufletul tău, închis în scoică ce spune poveşti  şi face perle din oameni.

Opinia TA contează, Vocea Ta poate fi auzită, Efortul Tău este apreciat, TU ești TU și asta e cel mai important!

Elena SINIȚA, șef  filială„Maramureș” a Bibliotecii Municipale „B.P.Hasdeu”

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s