CĂRTURARUL ȘI POLIGLOTUL VLAD POHILĂ NE-A PĂRĂSIT!

A fost o veste trăsnet, pe care cu greu am putut s-o cred…poate nici n-o credeam, dacă textul nu era semnat de unul din cei mai buni prieteni ai săi, domnul Vasile Șoimaru, cu care au realizat împreună sute de lucruri frumoase în folosul prosperării Adevărului și a Neamului nostru românesc. Și eu personal le datorez multe succese de ale mele, deoarece dacă nu aveam încurajarea și susținerea morală, psihologică a celor doi, o parte din cărțile mele nu mai vedeau lumina tiparului, inclusiv și articolele documentare scrise ceva mai înainte.

Vlad POHILĂ, rege și sclav al cărții, intelectual  și Om de excepție, mare patriot și bun român, luptător pentru reunirea cu patria-mamă, enciclopedist dacă vreți în ale limbii și literaturii române, scriitor, publicist, ziarist și critic literar rar întâlnit în spațiul nostru; poliglot în majoritatea limbilor europene, dar și moderator și orator, cu o stofă de convingere bine gândită și documentată.

Regretatul, prieten Vlad Pohilă cu care m-am mândrit ultimii 35 de ani a fost parțial și mentorul meu, tot dânsul mi-a fost moderatorul  lansării a două volume de carte, una în anul 2010 „Victimele Terorii Comuniste din Basarabia” lansată la Biblioteca„Onisifor Ghibu” și „Garda de Fier în Basarabia. Documente și Materiale” (în colaborare cu enciclopedistul Benedict Ciubotaru) în 2011 lansată la Biblioteca Centrală „Hasdeu”

Scriu aceste rânduri cu tristețe și îndurerare, deoarece regretatul cărturar a fost foarte aproape de sufletul și idealurile mele. Mereu era la curent cu toată presa la zi, indiferent de culoarea social-politică a unei sau altei publicații. Fiind pe post de redactor-șef al revistei noastre „Bibliopolis” (revista bibliotecarilor din Republica Moldova, editată de Biblioteca Municipală „B.P.Hasdeu”) mi-a publicat o serie de articole pe paginile aceste publicații devenite prestigioase, datorită efortului conducerii BM„B.P.Hasdeu”, dar și a lui Vlad Pohilă personal.

Vlad Pohilă a fost și un bun prieten al revistei științifice din România „Art-Emis.Ro” (redactor- șef. Ion Măldărescu, un om de o cultură și inteligență rară) în care a publicat o serie întreagă de articole  importante și înalt apreciate de publicul din România.

Adevărat vă spun, Vlad Pohilă va rămâne in memoria noastră, dar și în istoria românilor din Basarabia ca unul, din cei mai străluciți specialiști in istorie, limbă și literatura română de talie națională și europeană. Cu siguranță că lucrările domniei sale vor fi reeditate și transmise generației care vine după noi.

Alături de condoleanțe rudelor, prietenilor și cititorilor, care l-au cunoscut și apreciat, publicăm și câteva fotografii cu mult regretatul cărturar și poliglot Vlad Pohilă. (Notă: fotografia de la deschiderea acestui articol a fost preluată din revista „Art-Emis.ro”)

Dumnezeu să-i aibă în grija sa, iar noi să trăim și să-l pomenim!

Cu profundă tristețe, Alexandru MORARU

Acest articol a fost publicat în DOCUMENTE, FILOSOFIE ŞI PSIHOLOGIE, FOTOGRAFII, ISTORIA NOASTRĂ, ŞTIINTA CULTURĂ CIVILIZAŢIE, ŞTIREA ZILEI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la CĂRTURARUL ȘI POLIGLOTUL VLAD POHILĂ NE-A PĂRĂSIT!

  1. Pingback: „2020 a fost un an dificil, dar am izbutit să fac câte ceva” ( despre activitatea bibliotecarului Alexandru Moraru, șef serviciu la Biblioteca Centrală „Hasdeu” din Chișinău | COLECŢII SPECIALE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s