PROFESORUL ION CIUTAC: Statul rămâne al lor

               Statul rămâne al lor

Viaţa politică din RM niciodată nu a fost una corectăşi civilizată. Nu sunt o excepţie nici evenimentele din ultimul timp (în plină pandemie) legate de transfugiul deputaţilor democraţi şi apariţia probelor video cu “culiocelul” legate cu actele de corupţie a conducerii de vârf a RM, lucruri care provoacă indignare şi repulsie şi care documenteaza cu prisosinţă că sistemul politic din RM este unul putred fără dreptul la existenţă. Apare întrebarea din cine este compusă această elită lacomă şi hrăpăreaţă care dirijează capitalul şi beneficiază de pe urma existenţei statului RM, în timp ce majoritatea cetăţenilor moldoveni sunt lipsiţi de speranţa zilei de mâine. Cum de s-a ajuns în asemnea hal? Răspunsul la această întrebare îl vom deconspira dacă vom analiza împrejurările în care s-a născut statul RM.

Odată cu destrămarea URSS, prin anii 1990, bogăţiile şi resursele economice au fost împărţite noilor state independente. A început să apară economia de piaţă, care mai concepea şi procesul de privatizare, adică transferarea proprietăţii publice în cea privată. Doar că în RM privatizarea nu s-a făcut după principiul de la popor către popor, ci de la popor către un număr restrâns de indivizi. În timp ce în PMAN sute de mii de oameni scandau “Mircea Snegur şi poporul”, nomenclatura de vârf comunistă care deţinea toate informaţiile, profitând de haos şi lipsa totală de control îşi urzeau planurile care fuseseră deja puse la punct în anii de pe urma căderii URSS. În circumstanţe favorabile lor, comuniştii nomenclaturişti s-au vopsit peste noapte în “democraţi” şi în mod abuziv au acaparat avuţia poporului şi banii “partidului”.

Într-un interviu, Mircea Druc care era premier în anii 1990 a dezvăluit mecanismul de conturare a primului val a “vârfurilor”. “După 1991, în RM clanurile au împărţit între ele tot ce s-a acumulat în perioada postbelică. Pe malul drept al Nistrului, cu excepţia oraşului Tighina, au rămas la putere agrarienii, exponenţii cei mai agresivi ai nomenclaturii comuniste. În anii 1990, aceştia şi-au adjudecat colhozurile şi sovhozurile, industria alimentară. Întregul patrimoniu din raioanele basarabene ale RSSM a fost împărţit între clanul Moţpan-Sangheli-Daraban, clanul Snegur şi clanul Lucinschi. După 2000, ceea ce mai rămăsese a fost acaparat de clanul Voronin-Reidman-Tkaciuk. Astfel, fosta nomenclatură sovietică s-a căpătuit, unii au emigrat, alţii au devenit baroni locali, oligarhi, băieţi deştepţi etc. Generaţia a doua de şefi, unii chiar cu studii în Occident, nu mai avea ce împărţi şi s-a apucat de furat din bănci. Acum nu a mai rămas de furat decât granturile europene şi americane.”

Este absolut correct ceea ce a spus politicianul de anvergură, Mircea Druc, cu excepţia că privatizările ilicite au continuat şi după Voronin. În RM au fost privtizate hotelurile, reţelele de distribuire a electricităţii, rutele de transport, multe ramuri ale economiei din industria alimentară şi uşoară, fabricilie de vin şi bere, podgoriile etc. Arendaşii de la putere, în mod artificial au falimentat o serie de întreprinderi care aducea profit şi locuri de muncă, ca după aceea să le privatizeze la preţuri reduse aducând prejudiţii statului de sute de milioane şi zeci de miliarde de lei. Astfel, membrii clanurilor şi-au construit averile şi numele de rezonanţă.

Al doilea val de protagonişti clasici de tip mafiot îl reprezintă V. Filat, V. Plahotniuc şi alţii. Aceştia, din diferenţele de preţuri prin neplata taxelor vamale, contrabanda cu ţigări, vânzarea  de femei, traficul de droguri, spălarea de bani, şi-au făcut capitalul initial care le-a permis să stea la masa celor bogaţi. Între primul şi al doilea val de “vârfuri” este o legătură directă, iar în spatele lor este o încrengătură formată din familii, relaţii şi interese. Această încrengătură se aseamănă la prima vedere cu un arbore genealogic, care în mod normal ar trebui să reprezinte succesiunea seculară de sânge şi rudenie a unei familii, pe când ramurile din arborele lor reprezintă relaţiile dubioase ale mai multor grupări de indivizi contemporani: politicieni corupţi, capete mafiote, manipulatori de opinie, vânzători de neam, contrabandişti şi alţi idioţi utili. Anume aceştia formează sistemul care a stat în spatele furtului miliardului şi a multor fărădelegi, fiind ajutaţi de mass-media pe care ei o controlează totalmente.

Sistemul îşi face deputaţi şi miniştri, vameşi şi ambasadori, reprezentanţii lor pot ajunge să ocupe orice post – premier sau preşedinte al statului. Sistemul face şi desface guverne (până acum, în 29 de ani s-au perendat 22 de guverne), vând şi comercializează deputaţi şi partide politice. Clanurile lor controlează toată justiţia: procuratura, sistemul judecătoresc, poliţia. La comandă, oponenţilor li se fabrică dosare penale sau se organizează asasinate. Ei hotărăsc destinul milioanelor de cetăţeni de pe spatele cărora trăiesc.

De câte ori organismele internaţionale au atras atenţia oficialilor de la Chişinău despre încălcarea normelor democratice şi a statului de drept? Vă dau un exemplu concludent de rezonanţă. Să ne amintim de vizita în RM a vicepreşedintelui american Joe Biden din 11 martie 2011 (o perioadă în care RM se considera ţară de “succes”) care în discursul său din culoarul Operei a subliniat “Să fiu bine înţeles: în timp ce aplaudăm succesele voastre, spunem răscpicat că nu poate exista democraţie fără un sistem juridic transparent, fără o angajare fermă în lupta împotriva corupţiei”. Din păcate, nici V. Filat care era gazda înaltului oficial american, nici alţi politicieni nu au înţeles că lupta împotriva corupţiei şi transparenţa sistemului de justiţie este fundamentul indiscutabil al unui stat de drept şi a unui parteneriat solid cu partenerii europeni şi americani. Cei de la cârma puterii i-au minţit şi dezamgit şi pe americani, şi pe europeni, mai ales după furtul miliardului pus la datorie publică. UE şi-a dat seama că oligarhii şi hoţii din RM sunt foarte periculoşi, cu atât mai mult că mulţi din ei îşi coordonează furturile cu oligarhii din Rusia şi au stopat definitiv procesul de aderare a RM la această organizaţie.

Dar să revenim la videoclipul cu “culiocelul” unde sunt vizaţi 2 actori: fostul coordonator şi actualul preşedinte al RM, care susţine că secvenţele sunt trucate. Înainte de a face  concluzii dacă au fost sau nu trucate să trecem în revistă relaţiile dintre PDM şi PSRM (Plahotniuc-Dodon) care au fost strategice, profunde şi elocvente. Marile privatizări de la stat ale lui Plahotniuc s-au realizat pe când I. Dodon era la conducerea Ministerului Economiei (2006-2009). La alegerile prezidenţiale din 2016 în pofida zâmbetelor adresate Maiei Sandu, V. Plahotniuc l-a susţinut tacit şi implicit pe I. Dodon. Fără această susţinere generoasă, Dodon nu devenea preşedinte. Mai apoi, l-a ajutat pe Dodon să-şi numească oamenii săi ca ambasadori în Rusia şi Belarus. Clădirea Preşedinţiei închisă după evenimentele din 7 aprilie 2009, a fost transmisă de guvernul PDM preşedintelui Dodon la 2018 în ajunul alegerilor parlamentare. La rândul său, Dodon l-a ajutat pe Plahotniuc la introducerea sistemului electoral mixt, numirea omului lui Plahotniuc la şefia “Moldova-Gaz”, cel mai mare agent economic al RM. Ambele părţi în egală măsură au aprobat numirea judecătorilor de la Curtea Constituţională. Deci faptele arată că în realitate, cei doi nu sunt inamici, ci parteneri care negociază şi colaborează în chestiuni majore cu caracter dubios, atât politic, cât şi economic. În opinia multora, Plahotniuc a fost un plătitor regulat de mită pentru mulţi demnitari din RM şi din lume. Fiind şi strateg, el a avut “grijă” ca aceste episoade să fie fotografiate sau filmate şi păstrate pentru utilizarea la “momentul potrivit”.

În urma coaliţiei ACUM-PSRM din  iunie 2019, Plahotniuc a fugit din ţară. Şi asta e tot ce a vrut Dodon. El şi-a dorit să scape de Plahotniuc, dar nu şi de sistem, pentru ca mai apoi să se cocoţeze în locul coordonatorului, ceea ce a şi realizat. Timp de 5 luni, pe când guvernul Maiei Sandu era preocupat cu descifrarea schemelor de corupţie şi restabilirea statului de drept, I. Dodon şi-a acaparat toate instituţiile de forţă şi pe la spate s-a înţeles cu vechiul său partener strategic – PDM, în vederea unei coaliţii, de data aceasta el ridicându-se în vârful piramidei de putere, cu prerogative putiniste. Probabil că aceasta nu le-a plăcut multora din clanurile PDM-ului, formându-şi grupul “Pro Moldova” şi declanşându-se o luptă acerbă între partenerii de coaliţie. Cei de la PDM au considerat că “momentul potrivit” a sosit în rezultatul cărora au apărut şi aceste dezvăluiri filmate care reflectă adevărata faţă a celor de la putere.

Dl. procuror general, A. Stoianoglo afirmă că: “Filmul prezentat nu poate fi folosit. A fost filmat ilegal”. Dar oare actele de corupţie şi alte crime săvârşite de ei sunt legale? Dar chiar şi aceeaşi transmitere a “culiocelului” a fost legală? La sigur că acolo nu erau bomboane. Sunt convins că dacă ar fi fost filmat cum un biet om flămând fura o găină, filmul ar fi fost cea mai mare dovadă a vinovăţiei lui. Mai mare procurorilor a mai adăugat că imaginile video vor fi transmise la expertiză, ceea ce înseamnă că adevărul va fi ascuns pentru totdeauna. Să sperăm că oamenii şi-au dat seama cine are dreptate şi cine nu. Fără doar şi poate că după acest scandal în luptă pentru putere şi influenţă, clanurile vor ajunge la un compromis şi nimeni nu va fi pedepsit ca şi în cazul miliardului furat. Afaceriştii au la dispoziţie protecţia întregului stat mafiot. Atâta timp cât RM există în forma actuală, clanurile îşi vor continua afacerile murdare şi se vor crede nemuritoare. Clasei politice îi face o placere sadică să ne aibă pe toţi proşti şi robi cu acte în regulă. Oare cât timp cetăţenii acestei ţărişoare eşuate vor mai răbda?

Ion Ciutac, Doctor habilitat în ştiinţe medicale, profesor universitar

Acest articol a fost publicat în ARTICOLE ŞI FOTOGRAFII ALE ALTORA, CARICATURA ZILEI, DOCUMENTE, FILOSOFIE ŞI PSIHOLOGIE, ISTORIA NOASTRĂ, ŞTIINTA CULTURĂ CIVILIZAŢIE, ŞTIREA ZILEI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s