IN MEMORIAM: LIDIA FRUMOSU

Scriu aceste rânduri cu tristețe și îndurerare, deoarece ne-a părăsit o Doamnă destinsă în adevăratul sens  al cuvântului  pe nume Lidia Frumosu, o Doamnă care a meritat pe tot parcursul vieții onor și respect, o româncă frumoasă, o luptătoare pentru limba română, pentru grafia latină, pentru istoria românilor…și nu în ajun de anul 1988-1989, ci de când o știe lumea…

Nu pot să nu scriu aceste rânduri, fiindcă cu întreaga familie Frumosu am fost camarazi de luptă, pentru  prosperarea Neamului românesc în Basarabia, cu siguranță că cei trei feciori al doamnei Lidia, vorbeau, scriau și citeau românește cu mult mai inainte de înviorarea mișcării de eliberare națională. Fiind absolventă a facultății de litere, doamna Lidia Frumosu cunoștea foarte bine adevărul istoric și regretata dispătută a dat celor trei feciori cele mai frumoase nume românești: Cezar, Romeo și Laurențiu.

Familia regretaților Nicolae și Lidia Frumosu, a fost o familie de anvangardă în lupta pentru românizm, în răspândirea cunoștințelor naționale, a istoriei naționale, nu  odată învinuiți de naționalizm de câtre comuniști și elementele străine aduse pe tancurile sovietice sau cozile de topor locale.

Regretatul inginer Nicolae Frumosu, in perioada anilor 1987-1989 era directorul Casei Raionale de Deservire, el a fost printre primii care a aruncat biletul de partid (comunist) și a renuntat de a mai fi membru. Mai mult decât atât, Nicolae Frumosu a fost primul din Criuleni, care a arborat drapelul tricolor pe clădirea Casei Raionale de Deservire, un tricolor improvizat, fiindcă vă dați seama că atunci nu puteai găsi, procura un drapel tricolor. Nicolae Frumosu a dat dispoziție să fie confecționat un tricolor în dimensiunile naturale ale drapelului României din trei stofe roșu, galben și albastru. În scurt timp, această inițiativă patriotică a fost preluată de mai mulți conducători de unități din raionul Criuleni.

Fără îndoială, că sufletul patriotic și psihologic al familiei Frumosu a fost doamna Lidia. Am fost colegi de serviciu la Redacția gazetei raionale Criuleni „Biruitorul” apoi „Opinia”, când am fost angajat la redacție mai întâi în funcție de corespondent, apoi în scurt timp, șef secție scrisori Doamna Lidia Frumosu deja activa în secția traduceri, deoarece, gazeta se scria în limba rusă, apoi era tradusă în română cu șrift chirilic, adică cum se spunea atunci în limba  moldovenească. A fost o colegă onestă, inteligentă, profesionistă și de multe ori avea ciocniri cu redactorul, fiindcă doamna Lidia lucra în procesul de traducere cu dicționare rus- român și român-rus, pe când cărturarul de redactor. solicita folosirea dicționarelor rus-moldovenesc și moldovenesc-rus, pline cu rusizme și cuvinte stâlcite.

Regretata doamnă Lidia, cunoștea și era îndrăgostită până în măduva oaselor de istoria românilor. S-a bucurat mult când am inceput să public pe pagina a patra materiale sub rubrica „Să ne cunoaște plaiul”, „Din trecutul nostru” apoi „Lecții de istorie națională”. Și dânsa a scris o mulțime de articole, scițe, interviuri interesante pe paginile acestei publicații și în toate se simțea stofa ei profesionistă și plină de patriotizm.

Adevărat vă spun, această regretată româncă, care a fost câteva decenii președintele Asociației „Astra” din raionul Criuleni, directorul Centrului Raional de Agrement din Criuleni (pe atunci Casa Raională a pionierilor), această familie-model merită o monografie, o istorie a familiei Frumosu și sper să fie scrisă de cineva din prieteni sau rude, poate chiar de istoricul Cezar Frumosu fiul mai mare a regretatei, sau istoricul Elena Frumosu, nora Lidiei Frumosu. Care n-ar fi soluția, eu voi susține și contribui la acest proiect cu toată baza documentală și amintirile luminoase despre acești minunați oameni…

Când  sufletele sunt îndurerate, nu-mi rămâne decât să transmit condoleanțe rudelor și prietenilor. Dumnezeu s-o  odihnească iar noi s-o  purtăm  în memoria noastră.

Cu tristețe, Alexandru MORARU

Acest articol a fost publicat în ISTORIA NOASTRĂ, ŞTIREA ZILEI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la IN MEMORIAM: LIDIA FRUMOSU

  1. Pingback: „2020 a fost un an dificil, dar am izbutit să fac câte ceva” ( despre activitatea bibliotecarului Alexandru Moraru, șef serviciu la Biblioteca Centrală „Hasdeu” din Chișinău | COLECŢII SPECIALE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s