La Mulți Ani Fericiți pentru poeta Maria Botnaru !

Astăzi, 5 septembrie 2020 poeta și publicista Maria Vlas Botnaru sărbătorește Ziua Nașterii! Dumnezeu astfel le-a aranjat pe toate, pentru a o cunoaște cu desăvârșire…sigur că atunci când am cunoscut-o, nu era nici poetă și nici publicistă, deși poezia fierbea in ea de mult timp. Acest lucru, atunci ea îl recunoștea, lucru confirmat și  de mai multe filmulețe postate pe celebrul portal Youtube.com.

Se zice câ în viața omului, nimic nu este întâmplător…a fost alături de mine din 2011 până in alt septembrie din 2015 și în acești cinci ani, am izbutit să formăm un cuplu de invidiat, o echipă de creație și luptătoare pentru idealurile naționale, care a făcut o mulțime de lucruri bune, atât în domeniul scrisului, cât și în plan social-cultural.

Sigur că la început, poeziile Mariei aveau mai mult stofă școlărească, care erau departe de a putea fi publicate…Dar adevărat vă spun, până atunci nu am întâlnit o femeie mai harnică, mai muncitoare, care fiind susținută și încurajată de mine, a răsturnat munți de cărți, documente de arhivă, amintiri, memorii, zeci de dicționare lingvistice de tot felul și multe altele. M-a uimit voința ei de fier, dorința de a face față cerințelor unui poet și scriitor respectabil.

În cele din urmă a izbutit să scrie o sumedenie de versuri reușite cu care se poate mândri. Primele versuri le-am publicat pe blogurile mele Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru și Alexandru Moraru Blog, apoi i-am deschis un blog personal Imensitatea Iubirii cu Maria Botnaru, ulterior dânsa a mai deschis incă 2 bloguri proprii. Fiind încurajată deja de reacțiile la poeziile publicate, dânsa a ascuțit pana scrisului și mai mult și a devenit o scriitoare în adevăratul sens al cuvântului, cu care mă mândresc.I-am scos de sub tipar și am prefațat cele trei volume de versuri, care în scurt timp au devenit cunoscute și apreciate de publicul îndrăgostit de poezie bună.

Am susținut și participat activ pe post de moderator la cele două lansări de carte ale Mariei Botnaru, care au avut loc la baștina poetei în satul Sărata-Galbenă din părțile Hâceștiului, prima lansare- la Liceul Teoretic din localitare, iar a doua, la Casa de Cultură a satului. A fost ceva frumos și emoționant, când copiii satului recitau poeziile frumoase ale Mariei. Cred că anume atunci am văzut primele lacrimi de bucurie pe fața ei.

După aceste minunate succese, aflând că prietenii mei de la Fundația„Draghiștea” pregătesc următorul volum al „Localitățile Republicii Moldova ” unde va intra și localitatea Sărata-Galbenă, am insistat că în textul respectiv să fie întrodusă și o scurtă biografie a Mariei Botnaru, lucru care s-a și produs ulterior. Tot la acest capitol, în anul 2014 am rugat președintele de atunci al filialei Chișinău al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, regretatul poet și scriitor Victor Ladaniuc, să fie primită și Maria în rândurile acestei uniuni de creație. În acest fel, Maria Botnaru a devenit membră, alături de mine în această structură de creație. Am avut fericita ocazie, ca să pot aranja un interviu televizat cu Maria Botnaru la televiziunea moldovenească, lucru care s-a produs cu succes, grație prietenei mele, cunoscută ziaristă de performanță.

Azi, mă bucur mult, că aflânduse la București, alături de copii și nepoțel, Maria nu a abandonat versul și penița, deși scrie din ce în ce mai puțin…dar este menționată pe ici-colea cu diferite diplome de onoare și excelență în cadrul diferitor reuniuni de creație din Țară.

Despre această artistă a versului, am scris multe articole, reportaje și reportaje fotografice.  Este de ajuns să amintim câteva din acestea: https://mazarini.wordpress.com/2011/10/25/oameni-deosebiti-maria-botnaru/  https://mazarini.wordpress.com/2014/05/10/lumina-versului-mariei-botnaru/  https://mazarini.wordpress.com/2013/02/02/urmele-mariei-botnaru/   https://mazarini.wordpress.com/2014/09/04/aniversari-poeta-maria-botnaru-a-mai-lansat-o-carte/   https://mazarini.wordpress.com/2014/04/01/autografe-din-biblioteca-mea-poeta-si-publicista-maria-botnaru/   https://mazarini.wordpress.com/2013/11/27/maria-botnaru-a-scris-o-poezie-de-500-lei-felicitari/   https://mazarini.wordpress.com/2012/06/01/maresalul-basarabiei-un-poem-extraordinar-de-maria-botnaru/   https://mazarini.wordpress.com/2012/05/01/3785/   https://mazarini.wordpress.com/2015/01/30/poezii-patriotice-un-volum-de-maria-vlas-botnaru/   https://mazarini.wordpress.com/2015/09/04/maria-botnaru-romanca-pe-care-o-iubesc/  https://mazarini.wordpress.com/2014/05/25/gala-laureatilor-din-hancesti-flori-pentru-poeta-maria-botnaru/   și încă multe alte articole și versuri frumoase.

Poeta s-a impus prin originalitarea versului, prin selecția subiectelor actuale, dar și eterne, prin spiritul matern și patriotic asupra reuștelor versuri și poeme, îndrăznesc să spun de excepție. Este autoarea a trei volume de versur înalt apreciate de specialiști și public.

Pe parcursul la toți acești cinci ani, Maria s-a impus în viața mea, nu numai ca o excelentă gospodină, prietenă de suflet și inimă, dar și de un ocean întreg de inspirație, care m-a făcut să scot de sub tipar câteva cărți, care în scurt timp au devenit de referință. Maria este autoarea versurilor scrise pe piatra de mormânt ale părinților mei Valeriu și Lidia Moraru. Maria este autoarea a câtorva coperte ale cărților mele…Nu este secret, că și eu am învățat multe de la Maria, lucruri pentru care sunt extrem de recunoscător.

Azi, cu mult drag și respect, prin intermediul acestui scris, o felicit  călduros pe Distinsa Doamnă Maria Botnaru cu Ziua de Naștere și îi doresc Sănătate, Fericire, Dragoste și multă, multă Inspirație!

Cu recunoștință pentru amintiri frumoase, Alexandru MORARU, istoric-arhivist, publicist.

Acest articol a fost publicat în DOCUMENTE, FELICITĂRI, FOTOGRAFII, ISTORIA NOASTRĂ, VIAŢA E FRUMOASĂ, ŞTIREA ZILEI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la La Mulți Ani Fericiți pentru poeta Maria Botnaru !

  1. Pingback: „2020 a fost un an dificil, dar am izbutit să fac câte ceva” ( despre activitatea bibliotecarului Alexandru Moraru, șef serviciu la Biblioteca Centrală „Hasdeu” din Chișinău | COLECŢII SPECIALE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s