IN MEMORIAM: poetul VALERIU RAȚĂ„Mareșalul”

De fapt acest material apare cu o mare întârziere. La 31 mai 2016 la Biblioteca Centrală„Hasdeu” am organizat Prima Conferință Științifică din tot spațiul românesc cu genericul„Mareșalul Antonescu în istorie și istoriografie”la care au participat cu comunicări istorici, juriști, profesori universitari de pe ambele maluri ale Prutului. Despre acest eveniment au apărut mai multe articole și chiar filme documentare filmate la conferință.(vezi youtube.com)

Regretatul poet și scriitor Valeriu Rață, angajat al revistei „Bibliopolis”- revistă a Bibliotecii Bibliotecii Municipale „B.P.Hasdeu” a aflat că va alea loc respectiva conferință și m-a rugat să-l întroduc în lista vorbitorilor al acestui for științific, deoarece domnia a a scris o poezie dedicată Conducătorul Statului Român Ion Antonescu cu titlul„Mareșalul”.

Sigur că am acceptat cu plăcere această solicitare a domnului Valeriu Rață, dar nu înainte de a citi aceste minunate versuri, scrise cu sufletul, cu inima. Autorul a citit în fața publicului poezia, care a fost înalt apreciată cu aplauze furtunoase din partea celor prezenți în sală, care era arhiplină.

Cu regret, textul scris, autorul a uitat să mi-l prezinte în ziua nominalizată, și chiar în următoarele săptămâni, din care motiv, nu a apărut in culegerea pe care am întocmit-o cu toate materialele conferinței. Cred că undeva peste vre-o 6 luni, autorul și-a amintit și mi-a adus textul scris al poeziei, deoarece eram colegi de serviciu, cu scuzele de rigoare adresate mie că a prezentat târziu textul.

Reparăm această eroare publicând textul scanat chiar cel prezentat de autor:

Cu regret, Valeriu Rață a decedat 3 ani în urmă, lăsând în urma sa mai multe volume de carte și această minunată poezie.Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Alexandru MORARU, istoric-arhivist, publicist și organizatorul – moderatorul conferinței amintite.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu